Home Noutati Forum Contact
 
  Nu mai crede in povesti!
Despre campanie
Semnaturi pentru lege
Resurse
Forum
Parteneri media
Linkuri
Contact
 
Nu mai crede in povesti!

Inainte sa ajungi aici, o zi obisnuita din viata ta incepea in felul urmator: rasfoiai un ziar; la munca sau pe drum, ascultai radio-ul; seara, porneai televizorul inainte de culcare. Singura nelamurire - de ce aceasi stire este relatata diferit in functie de institutia media unde este publicata.

 

“Ai dreptul sa stii cine te informeaza!”

 

Dupa ce vei pleca de aici vei realiza ca:

Iti incepi ziua cu ziarul tau preferat. Proprietarul gazetei este o firma anonima din Elvetia, patronul ramane in umbra si controleaza afacerile locale cu bani publici. Asociatii patronului sunt urmariti penal si spalati zilnic in paginile de “ancheta” ale gazetei.

In timpul zilei muti pe radio. Patronul radioului tau local face bani din droguri si cluburi de noapte.

Revii acasa, dai drumul la televizor. Emisiunea financiara la care esti spectator fidel este realizata de un administrator de firme cu interese clare pe bursa. Schimbi postul. Moderatorul emisiunii ia apararea unui om politic, insa uita sa mentioneze ca este partener de afaceri cu acesta. Inchei seara privind la canalul care se lauda ca e detinut de un gigant media mondial – o minciuna sfruntata.

Exista institutii de presa care isi ascund actionarii si sursa banilor cu care finanteaza operatiunile media. Toate isi ascund interesele din afacerile conexe, de multe ori aflate in conflict cu o afacere legitima de presa. In toate lucreaza jurnalisti impiedicati sa informeze corect. Ajung sa manipuleze informatia in functie de interesele financiare si politice ale patronilor si asociatilor acestora.

Exista presa finantata de afaceri din gunoaie, fotbal, fier vechi, taierea lemnului, subventii guvernamentale, privatizari controversate, asocieri sau alte afaceri dubioase. Institutii media sunt detinute de firme anonime sau offshore-uri, in spatele carora stau “capitalistii de cumetrie”.

 

“Ai dreptul la libera si corecta informare fara manipulare, santaj sau dezinformare.”

 

Initiatorii acestei campanii au investit bani si timp pentru a afla mai multe despre proprietarii de media si sursele lor de finantare. Am inceput prin crearea de unelte de cercetare (www.mediaindex.ro). Insa culegerea informatiilor de la Registrul Comertului, din bazele internationale de date, investigatiile de lunga durata si calatoriile in paradisurile fiscale nu sunt la indemana oricarui cetatean.

De aceea, avem nevoie de ajutorul tau pentru a promova mecanisme de transparentizare a proprietatii media si a surselor de finantare. Ne poti sprijini demersul printr-o simpla semnatura (www.transparentamedia.ro/sign.php) sau prin semnalarea oricaror cazuri de conflict de interese in proprietatea media, de manipulare sau de cenzura (www.transparentamedia.ro/forum).

Vrem sa consumam critic presa, emisiunile sau articolele de specialitate, cunoscand care sunt afacerile conexe ale realizatorilor, administratorilor sau proprietarilor de media; vrem sa le cunoastem atat afacerile cat si comportamentul profesional. Intr-o presa aruncata de o parte si de alta a fileului intereselor politico-financiare, vrem sa alegeti informatiile si comentariile corecte. Izolati presa netransparenta.

 

 

 


UNIUNEA EUROPEANA
 
O campanie pentru transparenţa şi responsabilitatea presei derulată de Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul de Jurnalism Independent şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie.
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind aderarea României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene în România.
 
Proiect finanţat prin Phare